O roku trajanja

Veliki deo bačenih namirnica posledica je nerazumevanja razlike između oznaka „upotrebljivo do“ i „najbolje upotrebiti do“ i zato nam je važno da skrenemo pažnju na pravilno tumačenje isteka roka proizvoda.

Za razliku od oznake „upotrebljivo do“ koja označava striktno poslednji dan kada proizvod sme da se konzumira, oznakom „najbolje upotrebiti do“ proizvođač tvrdi kako je do naznačenog dana proizvod najkvalitetniji, u smislu da zadržava optimalnu strukturu, boju ili aromu.

o roku trajanja

Nakon isteka ovog datuma, hrana može biti dobra za jelo još danima, nedeljama i mesecima. Precizno planiranje kupovine je nemoguće i svima nam se dešava da u domaćinstvu ostane neki proizvod nakon isteka ove oznake. Umesto da je bacite na dan isteka, uverite se najpre da na ambalaži stoji oznaka „najbolje upotrebiti do“, pomirišite je, probajte i, ako nema naznaka da je pokvarena, slobodno je konzumirajte.

Prema velikoj studiji Evropske komisije o uticaju oznaka rokova trajanja na bacanje hrane, godišnje se u EU baci oko 90 miliona tona hrane. Pogrešno tumačenje naznačenog roka trajanja jedan je od glavnih razloga zbog koga se velika količina, inače ispravnih namirnica, baci.